czwartek, 11 września 2014

Fritata z warzywami

Składniki:
Jaja kurze całe 120 g (2 szt.)
Papryka czerwona ¼ średniej
Średni pomidor
3 plasterki szynki
Kukurydza z puszki (ok. 2 łyżki)
Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej/oliwę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, szynkę i kukurydzę. Chwilę podsmażać. Dodać pokrojonego pomidora i smażyć aż odparuje z niego woda. Doprawić solą i pieprzem (lub ziołami). Gdy już warzywa zmiękną dodać roztrzepane jajka i przykryć na parę minut pokrywką. Gdy jajka już się zetną, należy ściągnąć fritatę z gazu. Przykryć patelnię talerzem i odwrócić całość tak aby fritata znalazła się na talerzu przypieczonym spodem do góry. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz