poniedziałek, 30 czerwca 2014

Wyzwanie 30 dni do bikini 2/30

Posilki:
Sniadanie: Kromka chleba z serem żółtym, szynką i plasterkiem pomidora, jedna kiełbasa śląska gotowana w wodzie

II sniadanie: owsianka z truskawkami, siemieniem lnianym, słonecznikiem, rodzynkami, jagodami goji

Obiad: Makaron razowy z pesto czerwonym

Podwieczorek:

Kolacja:
Grzechy:
Aktywnosc fizyczna:

Ocena dnia: 1 / 5



Jadłospis od Ewki:
Omlet na słodko
• 2 jajka ( 1 żółtko, 2 białka )
• 3 łyżki płatków owsianych
• 1 łyżka kakao
• szczypta cynamonu
• świeże owoce np. maliny, borówki
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie wylać mieszankę na patelnię. Po 2 minutach przekręcić omlet na chwilę na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi owocami.
Jogurt naturalny z orzechami i suszonymi morelami
• Jogurt naturalny 2% tłuszczu 175 g (1 średnie opakowanie)
• Otręby pszenne 8 g (1 płaska łyżka)
• Orzechy włoskie 1 sztuka
• Orzechy laskowe 2 sztuki
• Morele suszone 2 sztuki
Jogurt naturalny wlać do miseczki, dodać otręby, posiekane orzechy i pokrojone morele, wymieszać.
Cieciorka w sosie curry z ryżem brązowym
• cieciorka 2 łyżki
• pomidory z puszki 200g
• kalafior 100g
• ryż brązowy 3 łyżki ugotowanego (45g)
• curry, ostra papryka, kolendra/natka pietruszki
Kalafiora i cieciorkę ugotować. W jednym garnku wymieszać cieciorkę, pomidory, kalafiora i doprawić do smaku curry i ostrą papryką. Całość podawać z ryżem posypanym kolendrą lub natką pietruszki.
Zupa krem z czerwonych buraczków
• 2 małe buraki
• 3/4 szklanki bulionu warzywnego
• 1łyżeczka świeżego startego imbiru
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
• zmielona kolendra
• sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Buraki ugotuj w skórce z dodatkiem połowy soku z cytryny, następnie obierz je ze skóry, pokrój, wrzuć do gorącego bulionu, dodaj starty imbir i 2 łyżki soku z cytryny. Całość dokładnie zmiksuj. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolej trochę przegotowanej wody. Dopraw do smaku solą, pieprzem, kolendrą. Jogurt naturalny wymieszaj z 1/2 szklanki ochłodzonej zupy, następnie przelej do pozostałej części zupy i ponownie wymieszaj.
Sałatka z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
• ½ filetu z kurczaka (75g)
• 8 pomidorków koktajlowych
• 1/2 czerwonej cebuli
• 1 duża garść liści szpinaku (80g)
Składniki na dressing:
• 1 łyżeczka musztardy dijon
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Zmieszać dokładnie składniki dressingu.
Kurczaka pokroić na małe kawałki, przyprawić ulubionymi przyprawami i upiec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Na talerzu ułożyć liście szpinaku oraz kawałki kurczaka, pokrojoną cebulę i pomidorki. Polać przygotowanym dressingiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz