piątek, 30 maja 2014

Śniadania Ewki Chodakowskiej

Postanowiłam zebrać tutaj jadłospisy, które Ewa Chodakowska udostępnia na swoim profilu na facebooku.
Profil Ewy z którego skopiowałam posiłki:  Ewa Chodakowska facebook



















Fritata z warzywami
• Jaja kurze całe 120 g (2 szt.)
• Papryka czerwona ¼ średniej
• Papryka żółta ¼ średniej
• Pomidor 75 g (1/2 średniego)
• Cebula 30 g 1/3 dużej
• Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę żółtą i czerwoną. Dodać pokrojonego pomidora i dusić chwilę pod przykryciem. Następnie doprawić solą i pieprzem. Gdy już warzywa zmiękną dodać roztrzepane jajka i przykryć na parę minut pokrywką. Gdy jajka już się zetną, należy ściągnąć fritatę z gazu. Przykryć patelnię talerzem i odwrócić całość tak aby fritata znalazła się na talerzu przypieczonym spodem do góry. Ozdobić wedle uznania. 
OWSIANKA
3 lyzki platkow owsianych 
lyzka suszonej zurawiny
lyzka nasion slonecznieka
lyzka siemienia lnianego zmielonego
pol banana
4 lyzki mleka sojowego lub wody

zalej goraca woda platki owsiane i pokrojonego w plastry banana, do przykrycia
po 10 min dodaj reszte skladniekow, wymieszja i mieszaj podgrzewajac na ogniu - nie gotuj!!


Omlet z cukinią i papryką
2 jajka (120g)
¼ małej cukinii (75g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (20g)
¼ papryki czerwonej (65g)
¼ papryki żółtej (65g)
1 cebulka dymka (20g)
½ łyżki mąki razowej (5g)
1 łyżka otrąb owsianych (7g)
1 łyżka szczypiorku (5g)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
1 łyżeczka natki z pietruszki (6g)
Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
2 kromki pieczywa razowego (80g)

Paprykę żółtą i czerwoną umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w słupki, dymkę umyć i pokroić w kostkę, a szczypiorek drobno posiekać. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Jajka wbić do miski, dodać jogurt i roztrzepać widelcem. Wsypać otręby i mąkę, delikatnie ubić. Dodać szczypiorek, sól morską i świeżo zmielony pieprz, wymieszać. Cebulkę poddusić na rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości wody, dodać paprykę i cukinię, całość lekko poddusić. Na warzywa wylać masę jajeczną i smażyć do momentu kiedy omlet będzie ścięty, a jego spód się zarumieni. Gotowy omlet posypać szczypiorkiem i podawać 2 kromkami pieczywa razowego. 


Owsianka z kaszą jaglaną i owocami suszonymi
2 łyżki płatków owsianych (20g)
2 łyżki kaszy jaglanej (60g)
1 ½ szklanki mleka 1,5% tł. (375ml)
2 daktyle
2 suszone śliwki
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka suszonej żurawiny

Do mleka wsypać płatki owsiane i kaszę jaglaną, gotować na małym ogniu ok. 5 min. mieszając. Dodać bakalie i pestki, zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na 10 min. Jeść na ciepło.  


Twarożek z ziołami
2 plastry sera twarogowego półtłustego (80g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (20g)
½ ząbka czosnku (2,5g)
1 łyżka posiekanego szczypiorku (5g)
2 liście sałaty (10g)
½ średniego pomidora (80g)
Szczypta tymianku
Szczypta kminku (opcjonalnie)
Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
2 kromki chleba pełnoziarnistego (70g)

Ser twarogowy posypać tymiankiem i dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać jogurt naturalny i kminek. Połączyć z rozgniecionym czosnkiem i szczypiorkiem, wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Twarożek wyłożyć na liście sałaty i posypać pokrojonym pomidorem.  


Pomarańczowa owsianka z bakaliami i cynamonem
3 łyżki naturalnych płatków owsianych (30g)
½ średniego jabłka (90g)
3 suszone morele (niesiarkowane!) (30g)
1 łyżeczka rodzynek (8g)
3 orzechy pokruszone włoskie (12g)
Szczypta kardamonu i cynamonu
½ szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy (125ml)
½ szklanki mleka 1,5% tł./mleka migdałowego/owsianego/ryżowego (125ml)

Do gotującego się mleka dodać płatki owsiane, pokrojone w kostkę jabłko, suszone morele i rodzynki. Doprawić cynamonem i kardamonem. Zagotować i odstawić. Pod koniec dolać sok z pomarańczy i gotować przez chwilę na małym ogniu. 


Pasta jajeczna z kiełkami słonecznika i rzeżuchy
2 jajka ugotowane na twardo (120g)
1 łyżka kiełków słonecznika (7g)
1 łyżka kiełków rzeżuchy (7g)
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki (10g)
1 łyżka serka naturalnego (20g)
Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
2 kromki chleba razowego (40g)
Sok pomarańczowo-pietruszkowy (bomba witaminowa!)
Pęczek natki z pietruszki
1 ½ średniej pomarańczy (360g) 
½ szklanki wody mineralnej niegazowane (125ml)

Pasta: Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać serek naturalny, posiekane kiełki słonecznika, rzeżuchy i natkę pietruszki. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i utrzeć na jednolitą masę. Podawać z dwoma kromkami pieczywa razowego.
Sok: Obrane i podzielone na cząstki pomarańcze zmiksować razem z natką pietruszki. Dodać wodę mineralną i ponownie zmiksować.  
 


Kasza jaglana z serem twarogowym, żurawiną i migdałami
1 ½ plastra sera twarogowego półtłustego (60g)
4 łyżki jogurtu naturalnego (80g)
¾ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (150g)
½ łyżki posiekanych migdałów (8g)
1 łyżka suszonej żurawiny (12g)
1 łyżeczka siemienia lnianego (5g)
½ łyżeczki cynamonu

Do ugotowanej kaszy jaglanej dodać ser twarogowy i połączyć z jogurtem naturalnym. Wrzucić migdały, żurawinę i siemię lniane, dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać cynamonem.

Jajecznica z suszonymi pomidorami
2 jajka
2 kawałki suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
2 kromki razowego chleba
sałatka z ½ papryki i porem pokropione łyżeczką oliwy z oliwek lub oleju i sokiem z cytryny 
sok świeżo wyciskany z brokułu i pomarańczy

Płatki z jogurtem i owocami
Jogurt naturalny (150g) 
banan 1 szt. 
otręby 2 łyżki 
płatki owsiane 2 łyżki 
siemię lniane łyżka 
rodzynki 2 łyżki
żurawina 2 łyżki 
ziarna słonecznika łyżka 
cynamon 1 łyżeczka
świeżo wyciskany sok z marchwi, buraka, jabłka i cytryny 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz