środa, 29 lipca 2015

Tagiatelle z krewetkami, czosnkiem i pepperoni

Dziś naszła nas ochota na makaron. Najpierw mieliśmy pojechać do restauracji, ale w końcu znalazłam na necie fajny przepis i skończyło się na Selgrosie :)
Przepis oczywiście użyłam tylko w połowie, a druga połowa według mojego uznania.
Także po zakupie 1kg krewetek i 1 kg małż (to akurat zostanie na kolację) wyszedł nam fajny obiadek.



Składniki:
250g makaronu tagiatelle
200g krewetek (my użyliśmy koktajlowych, mrożonych)
100g pomidorków cherry
5 ząbków czosnku
1,5 papryczki chilli
pietruszka zielona
kawałek sera pleśniowego
oregano i tymianek
sól morska gruboziarnista
30g masła
50ml oliwy z oliwek
białe wino

Przyrządzenie:
Makaron ugotować aldente wedle przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać posiekany czosnek i pokrojone papryczki chilli. Po chwili dodać krewetki (w naszym przypadku rozmrożone i odsączone z nadmiaru wody). Smażyć przez ok. 5 min na bardzo małym ogniu. Dodać tymianek, oregano, sól morską i pomidorki. Po chwili dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojony na małe kawałeczki ser pleśniowy i zalać winem. Kiedy wino trochę odparuje wrzucić makaron, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze ok. 2 minuty.
Podawać z białym winem :) SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz