środa, 3 czerwca 2015

Spaghetti aglio e olio peperoncino

Szybkie, tanie i bardzo smaczne spaghetti. Doskonale komponuje się z białym lub czerwonym winem.
Moja wersja jest nieco bardziej bogata, gdyż zawiera pomidorki koktajlowe i pietruszkę.
Wersja podstawowa aglio e olio to tak jak nazwa wskazuje: oliwa i czosnek (no i oczywiście makaron ;) )

Składniki (na ok. 4 porcje):
ok. 200 g makaronu spaghetti
8 ząbków czosnku
pół szklanki oliwy z oliwek (może być olej rzepakowy, smak jest wtedy delikatniejszy)
4 małe papryczki chilli
pietruszka
pomidorki koktajlowe (ok. 8 sztuk)
50 g parmezanu
sól, pieprz, pieprz cayenne

Wykonanie:
Makaron ugotować ad dente, wg opisu na opakowaniu.
Czosnek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na oliwie (ważne aby ogień był mały żeby nie spalić czosnku!). Smażyć ok. 5 minut. Dodać pokrojoną papryczkę i pomidorki koktajlowe i smażyć aż pomidorki zmiękną (ale nie doprowadzić do ich rozpadania się!). Doprawić solą, pieprzem, cayenne. Zdjąć z ognia, dodać odcedzony makaron, posiekaną pietruszkę i parmezan. Dokładnie wymieszać.


Wersja I (bez pietruszki i parmezanu):


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz